Om Sydkorea och dess historia

Korearesor ämnar att vara en källa till information för de som är intresserade av Korea. På denna sida kan du lära dig mer om landet och dess historia.

Koreafakta

  • Sydkorea har en befolkning på 52 miljoner (Nordkorea 26 miljoner). Huvudstaden Seoul har 10 miljoner invånare och i storstadsregionen inkl. Incheon bor 25 miljoner.
    Befolkningstäthet 531 personer per km2 (Sverige 25).
    Barnafödandet är bland det absolut lägsta i världen vilket gör att befolkningen nu börjar minska. Det föds 0,84 barn/kvinna (Sverige 1,67).
    Genomsnittlig livslängd 83 år (Sverige 82).

  • Sydkorea är något mindre än Nord. Ca 100 000 km² jämfört med 120 000 km² i Nordkorea, (Sverige ca 450 000 km²).

  • Koreanska Won (KRW).

    1 000 Won är ca 8 svenska kronor (SEK) och
    ca 5:50 i danska (DKK) respektive 7:50 i norska kronor (NKK).

    Räknar man i Euro är 1 000 Won drygt 70 cent och man får nästan 1 400 Won för 1 Euro.

  • Korea har samma tid hela året. Under vår vintertid ligger de 8 timmar före oss och sommartid 7 timmar.

  • Seouls tunnelbana har beskrivits som världens längsta. Med alla linjer inräknade är den 118 mil lång.
    Den har även klassats som världens bästa av bl.a. CNN. Det är känt för sin renhet och avancerade teknologi.
    Biljettpriserna är också förvånande låga med en enkelbiljett från ca 10 svenska kronor.

    Det finns också ett utvecklat system av snabbtåg KTX och SRT. De åker strax under 300 km/h och t.ex. sträckan Seoul - Busan kan ta ca 2,5 timmar.
    Förutom detta finns ett utvecklat system av expressbussar av hög standard.

  • EU-medborgare har rätt att resa till Korea i 90 dagar utan något visum.

  • Korea har varit effektiva med att begränsa spridningen av Corona genom omfattande testning och smittspårning.
    Fram till 8 juni (2022) var det obligatorisk karantän för alla utländska resenärer. Detta krav har tagits bort liksom kravet på negativt PCR-test innan avresa.
    Fram till 1 oktober behövde man göra ett PCR-test när man landat i Korea och 7 dagars karantän om det var positivt.
    Då över 97 % nu har antikroppar mot corona behöver man inte längre ha mask utomhus men kravet kvarstår i allmänna lokaler inomhus.

    Med dessa lättnader kan man nu äntligen resa fritt.

Koreas historiska utveckling

De Tre Kungarikenas Period (57 f.Kr.- 668)

Enligt de äldsta dokumenterade källorna som återfunnits ska Koreahalvöns olika familjebaserade stammar under denna period till slut format tre huvudsakliga kungariken: Baekje (18 f.Kr.-660) i sydväst, Goguryeo (37 f.Kr.-668) i norr och Silla (57 f.Kr.-668) i sydöst. Kinesiska influenser i form av Buddhismen och Konfucianismen blandas med de inhemska naturreligionerna med Shamanismen i spetsen.

Det Förenade Silla (668-935)

Silla lyckades till slut (med hjälp från den kinesiska Tangdynastin) ena halvön till ett kungarike. Med Gyeongju som huvudstad, utvecklas det shamanistiskt-buddhistiska kulturarvet som starkt influerat Koreahalvöns vetenskap, konsthantverk, arkitektur och ceremonier.

Goryodynastin (918-1392)

Med Goryodynastins maktövertagande av Koreahalvön, blev Buddhismen statsreligion. Man led dock av invasionerna från mongolerna under 1200-talet, och blev till slut en vassalstat till den mongolledda Yuandynastin i Kina.

Joseondynastin (1392-1910)

Vid dynastiskiftet flyttades huvudstaden till dagens Seoul och den den statsideologiska makten övergick till Konfucianismens anhängare. Joseondynastin var ett 500-årigt aristokratstyrt familjebaserat samhälle med stark vördnad för anfäder. 1400-talet var under kung Sejong en blomstringsperiod på alla sätt och vis. På hans order skapades 1443 det koreanska alfabetet, Hangeul. Dynastin började försvagas i slutet på 1500-talet då man drabbades av återkommande japanska invasioner.

Med hjälp av västmakternas militärteknologi tvingades Korea till eftergifter gentemot Japan 1876.

Japan lyckades sedan med aggressiv stormaktspolitik och krigföring att ta större och större makt vilket slutade med ockupationen 1910.

Japanska Ockupationen (1910-45)

Det japanska kolonialstyret blev en hård prövning för det koreanska folket vilka blev som en andraklassens medborgare i sitt eget land och t.o.m. var tvungna att överge sina koreanska namn.
Det var en mycket förtryckande regim där män skickades till Japan för att arbeta under slavliknande förhållanden och kvinnor togs med tvång för att tillfredsställa japanska soldater under kriget.

Japanska regeringen har ännu inte gett någon ursäkt eller kompensation för detta vilket har skapat stora konflikter mellan länderna och har gjort att japaner är rent allmänt illa omtyckta.

Mycket av Koreas historia försvann genom att historiska föremål och texter antingen förstördes eller togs till Japan.

Delning, Koreakrig och kaos (1945-53)

Efter Japans förlust i andra världskriget kom Korea att delas i en Sovjetstödd nordlig del och en amerikanskstödd sydlig del. Det hela mynnade ut i det förödande Koreakriget (1950-53) som i avsaknad av ett fredsavtal, rent tekniskt fortfarande pågår.

Efterkrigstiden fram till 1987

Efter den omfattande förstörelse som kriget medförde var Sydkorea ett av världens fattigaste länder.
Efterkrigstiden i Sydkorea präglas förutom av krigsförödelse och trauman även av politisk och ekonomisk instabilitet.
1963 tog Park Chung-Hee makten som president och startade en hårdför uppbyggnad av landets ekonomi. Sydkorea kom att kallas ”Miraklet på Hanfloden”. Fram till 1970 var Nordkorea mer industrialiserat och hade högre inkomst per invånare. Under 70-talet kommer Sydkorea ikapp och förbi och kallades ”Tigerekonomi” tillsammans med Hongkong, Taiwan och Singapore. (2015 hade Sydkorea en BNP per capita på 38 000 USD medan den i Nordkorea var 1 800!)
President Park mördades 1979 men uppbyggnaden fortsatte med auktoritära metoder.

Demokrati, OECD och globalisering 1987-

Inför de Olympiska Spelen i Seoul 1988 inträffade det demokratiska miraklet som koreanerna så länge kämpat för under militärdiktaturerna. 1987 fick koreanerna välja president i ett demokratiskt val. 1992 valdes den första civila presidenten på 30 år. 1998 valdes den Kim Dae-Jung till president och mottog Nobels fredspris för sin ”Solskenspolitik” gentemot Nordkorea.
Decennier av ekonomisk tillväxt och ständigt ökad levnadsstandard kröntes med OECD-status 1996. Därefter inträffade den ekonomiska Asienkrisen 1997 eller ”IMF-krisen” (som koreanerna kallar den) som blev ett tufft stålbad att ta sig igenom. Det lyckade samarrangemanget av fotbolls-VM mellan Korea Japan 2002 visade dock att Korea återhämtat sig och återigen såg framåt, nu som ett av världens rikaste och högteknologiska länder.

KOREANSKA SPRÅKET

Koreanska talas av 78 miljoner människor och är ett officiellt språk i Sydkorea, Nordkorea och distriktet Yanbian i östra Kina.
Det är omstritt ifall koreanska kan räknas till den altasiska språkfamiljen med bl.a. turkiska, kazakiska och mongoliska. Alltfler språkforskare hävdar idag att koreanska är ett isolerat språk som inte är besläktat med något annat.

Skriftspråket, hangeul

I det traditionella Korea användes det kinesiska skriftsystemet, som i Korea kallas hanja. Idag har dock hanja fått stå tillbaka för hangeul, som skapades av koreanska vetenskapsmän under ledning av kung Sejong på 1450-talet.

För en oinvigd kan skriftspråket se komplicerat ut men är egentligen lättare att lära sig än vårt västerländska skriftspråk.

Språket består i grunden av 10 vokaler och 14 konsonanter.

De 10 grundvokalerna

ljud exempel

a alla

ja jacka

ö ört

jö göra

å åka

jå yoga

o otur

jo jord

eu usch

i is

Några viktiga sammansatta vokalvarianter:

ljud exempel

e ensam

ㅖ je ge

ㅐ ä älska

ㅒ jä jägare

De 14 grundkonsonanterna

ljud exempel

g, k gris (Ljudet ligger mellan ”g” och ”k”.)

n nej

m mor

s Sara

_/ng  stum vid placering före vokal och ng efter.  sång

l/r l, eller ej rullande r.  lova/höra

d/t dricka  (Ljudet ligger mellan ”d” och ”t”.)

ㅂ b bil

ㅈ j Katja

Aspirerade varianter (uttalas med ”utandning”)

k kaffe

ㅌ t tumme

p pris

ch kitschigt

h hare

Konsonanterna f och v finns inte.

Låneord som innehåller ”f” uttalas som ”p” t.ex. ”pilm” i stället för film. Ord på ”v” skrivs i stället med  (b)

Stavelseuppbyggnad

Tecknen grupperas i stavelser runt en vokal i form av konsonant + vokal och eventuell slutkonsonant.

Om en stavelse inleds med en vokal skrivs först den stumma konsonantenㅇ.

Är vokalens längsta sträcka vertikal skrivs första konsonanten till vänster och eventuell slutkonsonant under.

Ex: pen (penna) , (p) +(e) +(n)


Är vokalens längsta sträcka horisontell skrivs första konsonanten ovanför och eventuell slutkonsonant under.

Ex: mol (vatten) , (m)+(o)+(l).

Skrivexempel:

안 녕 하 세 요
Annyeonghaseyo (=Hej)

[stum] + a + n n + jö + ng h + a s + e [stum] + jå

an nyeong ha se yo

Transkriberingen av Hangeul kan upplevas som lite förvirrande, då standarden har ändrats genom åren (egennamn kan vara speciellt godtyckliga). De olika sätten att transkribera förklarar dock varför Busan och Pusan syftar till samma stad. McCune Reischauer var länge det rådande systemet och är fortfarande det officiella transkriberingssystemet i Nordkorea. Sydkorea har sedan 2002 en ny standard som kallas Reviderad Romanisering, som ska lämpa sig bättre för den nya dataåldern. Se exemplet Hangeul:

McCune Reischauer: han'gŭl

Reviderad Romanisering: hangeul

En stor förändring är att ord som tidigare stavades med ”k” nu oftast stavas med ”g” och de som stavades med ”p” nu oftast stavas med ”b”.

En annan faktor som komplicerar romaniseringen av koreanska ord är att vokalljuden är väldigt lika våra svenska men blir komplicerade att skriva på engelska. Ta exemplet på ”Hej” ovan. På svenska skulle man kunna skriva Anjönghasejå istället för Annyeonghaseyo.

Hangeul är unikt utifrån flera aspekter.  Det är dels ett skriftsystem som utan inflytande av redan existerande skriftsystem skapades vid en specificerad tidpunkt av identifierbara människor. Dessutom spreds Hangeul med en instruktionsbok: Hunminjeonggum, ”The correct Sounds to Instruct the People”. Hunminjeonggum är en nationell skatt (nr 70) och finns i Seoul vid Gansong Art Museum i Sungbuk-dong samt står med på UNESCOs världsarvslista. 2009 adopterades Hangeul som skriftspråk av den indonesiska stammen Cia-Cia.

Koreakriget och DMZ

Inklämt mellan Andra världskriget och Vietnamkriget är medvetenheten om Koreakriget allmänt väldigt låg.
I USA kallas Koreakriget för det bortglömda kriget trots att förlusterna av stupade amerikanska och allierade soldater storleksmässigt är i nivå med Vietnamkriget.
Totalt dog ca 2,5 miljoner civila och 800 000 soldater.

Korea annekterades av Japan 1910 som utövade ett starkt förtryckande styre. Direkt efter att atombomben fällts över Hiroshima 1945 gick sovjetiska trupper in i norra Korea. De stannade vid den 38:e breddgraden och en kommunistisk regering installerades med Kim Il Sung som ledare.
Liksom i Tyskland lyckades man inte komma överens om att skapa ett enat demokratiskt land och i Sydkorea installerades istället den USA-baserade exilregeringen från kriget med Syngman Rhee som president.

Den 25 juni 1950 genomförde sedan den Nordkoreanska armén en överraskande fullskalig invasion.
Eftersom Sovjet då bojkottade arbetet i FNs säkerhetsråd kunde FN rekommendera sina medlemsstater att stödja Sydkorea för att slå tillbaka attacken.

I slutet på juli kontrollerade nordkoreanerna hela Sydkorea förutom ett område runt Busan. Då hade FN-styrkorna hunnit samlas och general MacArthur landsteg med 40 000 man i Incheon väster om Seoul. Resultatet blev att Seoul kunde återtas 11 dagar senare och nordkoreanerna drevs tillbaka över den 38:e breddgraden.

MacArthur fortsatte sedan och intog Nordkorea med målet att störta kommunistregeringen.
Då strömmade 300 000 soldater från Kina över gränsen. De kinesiska trupperna kunde pressa tillbaka FN-styrkorna i stora massanfall, utan hänsyn till egna förluster. De intog både Incheon och Seoul men kunde sedan inte avancera vidare. Istället gjorde FN-trupperna en motoffensiv och kunde den 14 mars 1951 återta Seoul för andra gången. Seoul hade då erövrats fyra gånger och den sydkoreanska huvudstaden var bara en ruinhög.

Den 31 mars 1951 nådde FN-trupperna åter den 38:e breddgraden där man stannade.

Både Kim Il Sung och Syngman Rhee ville fortsätta kriget och det dröjde ända till 27 juli 1953 innan ett avtal om vapenstillestånd kunde skrivas under. Däremot har man inte skrivit under något fredsavtal vilket innebär att länderna fortfarande ligger i krig med varandra.

DMZ

Buffertzonen mellan Nord- och Sydkorea. Den västligaste delen ligger strax söder om den 38:e breddgraden och den östligaste norr om den. Den är 248 km lång och ungefär 4 km bred. På den plats som på engelska kallas Joint Security Area (JSA) går gränsen ihop och de båda ländernas styrkor står mitt emot varandra. Här ligger Panmunjom där stilleståndsavtalet skrevs under med konferensrummet där gränsen går mitt i rummet. Här ligger också NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission). Från början fanns här ca 400 personer från fyra länder. Idag sköts det av fem officerare vardera från Sverige och Schweiz.

Trots att buffertzonen till stora delar är minerad har den blivit en unik plats för biologisk mångfald och hem för många utrotningshotade arter bl.a. Amur-leoparden.

Nordkorea har grävt flera tunnlar under DMZ i ett försök att genomföra en överraskningsinvasion. Den första upptäcktes 1974 och senare har man hittat ytterligare tre st. tunnlar men man tror att det finns betydligt fler.

Som första västerländska land erkände Sverige Nordkorea 1973. Senare levererades bl.a.
1 000 st. Volvo 144 och gruvutrustning från Atlas Copco som Sverige ännu inte har fått betalt för.
En intressant fråga är om svensk gruvutrustning har använts till tunnlar under gränsen som svensk militär bevakar.

Det är endast möjligt att besöka DMZ genom en guidad tur. Det finns några få lokala arrangörer som har rätt att genomföra dessa resor. Pass krävs och åldersgränsen är 12 år. Man får inte heller ha  något allvarligt medicinskt tillstånd.
Det finns lite olika reseprogram och några vanliga mål är Imjingak Park, Freedom bridge, JSA med Panmunjom och konferensrum, Bridge of No Return, Dora observatorium, Dorasan Station och Tredje tunneln.

DMZ och JSA vid gränsen mellan Nordkorea och Sydkorea. Gränsen går mitt i konferensrummet.

Official White House Photo by Shealah Craighead

Panmunjom